Donem corda a la Patum

Un any més el Memorial Ricard Cuadra us proposa que vingueu a escoltar la música de La Patum d'una manera diferent. Podríem haver titulat aquest pòrtic “La música de La Patum, XVIIa variació”, però li hem posat “Donem corda a La Patum” per desig exprés de la nostra convidada, l'Alba Roca.
El concert es podrà escoltar al Barcelona el dijous 12 de juny i a Berga el dissabte 14 de juny. Els dos dies, a 2/4 de 10 del vespre.
 
L'Alba, l'Oriol Saña i els membres de l'Orquestra de Corda de L'Escola Municipal de Música de Berga, però, no seran pas els primers violinistes que tocaran la música de La Patum a la plaça de Sant Pere de Berga. D'entrada, perquè ja en vam tenir al concert de l'any 2002, quan vam intentar reconstruir una possible evolució històrica de la música de la nostra festa. Però és que, en aquella ocasió, nosaltres vam intentar emular la formació que sembla que es veu a la històrica primera fotografia de La Patum, de l'any 1868. Aquells violins que es veuen al balcó de l'Ajuntament tocaren a La Patum a la plaça? Vés a saber. Potser només tocaven a l'ofici o a la processó. O al ball de tarda, si és que n'hi havia.

Disquisicions històriques a part, la nostra pretensió avui és tornar-vos a oferir una sonoritat nova. Combinar una orquestra de corda, un quartet de corda, un violí elèctric i una banda no ha estat una tasca fàcil, però hem comptat per fer-ho amb uns col·laboradors de luxe:

Àlex Martínez: el compositor, ha participat en la realització o l'arranjament de nombroses bandes sonores de cinema i televisió. Té una nombrosa obra per a grups de jazz, piano, orquestra simfònica, big band i per a la Banda Simfònica Municipal de Barcelona. Exerceix la docència a l'escola de música moderna de Granollers “L'Estudi”, al “Taller de músics” de Barcelona i a la universitat “Blanquerna” de Barcelona.

Alba Roca: violinista berguedana especialitzada en el violí barroc, va estudiar al Departament de Música Antiga del Conservatori Superior CNR de París. Treballa amb prestigioses orquestres i formacions internacionals dedicades a la interpretació històrica com: “Le Concert des Nations”, “Les Arts Florissants”, “Le Concert Français”, “Gli Incogniti”, L’Orquestra Barroca Catalana, etc... És professora de violí barroc de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Oriol Saña: violinista de Granollers, s'ha especialitzat en violí de jazz i toca tant el violí acústic com l'electrònic. Va estudiar a la Universitat “Berklee College of Music” (Boston - USA). Va obtenir el Títol Superior de Música en Jazz i Música Moderna a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on actualment és professor de violí de jazz i modern. Ha format part d'orquestres com la “Boston Conservatory Sinphony Orchestra”, la “Brookline Synphony Orchestra” i la Jove Orquestra Simfònica Nacional de Catalunya, ha fet duo amb Albert Guinovart i ha format part de molts altres grups.

Sota la direcció del nostre director habitual, en Sergi Cuenca, esperem fer-vos passar una bona estona i volem, en nom del Memorial Ricard Cuadra i de l'Ajuntament de Berga, expressar el nostre agraïment a tots aquells que desinteressadament vénen a tocar amb nosaltres, els membres de la banda i, enguany, els de l'orquestra de corda, per haver posat el seu temps a disposició d'aquest projecte. I agrair també, com sempre, el vostre suport, el del públic que pagueu l'entrada. Sense la vostra contribució, aquest concert tampoc fóra possible.

En aquesta edició, el concert torna a comptar amb el patrocini de Catalunya Caixa. Les entrades per al concert del dissabte 14 a Berga es venen a partir de les 5 a la mateixa Plaça de Sant Pere. No són numerades. Tenen un preu de 12 euros si es vol seure en una cadia o de 10 euros si es vol escoltar el concert a peu dret. El concert comença a 2/4 de 10 del vespre, mitja hora abans que el que havia sigut habitual els darrers anys.

Deixeu-nos dir, per acabar, que ens plau contribuir a la celebració del tricentenari del 1714 de la manera que nosaltres sabem fer-ho, amb música. Amb tota l'esperança posada en el futur del nostre país en llibertat.

Visca Berga, visca La Patum i visca Catalunya!