Ricard Cuadra i Camprubí

Ricard Cuadra i Camprubí (1951-1997) fou un berguedà i català d'arrel. Músic, professor, director, compositor... ens va deixar en herència, entre moltes altres coses, el fet de rescatar de l'oblit músiques de la Patum reintroduint-les a la festa, tot i el risc de no agradar a tothom.
Ricard Cuadra va ser director de l’Escola de Música Municipal de Berga i un estudiós i recuperador de diferents músiques de la Patum, a qui li fou atorgada la medalla d’or de la ciutat de Berga a títol pòstum.
Ricard Cuadra va organitzar l'any 1993 el Concert de Música Oblidada de la Patum, amb la intenció primera de recuperar aquelles peces musicals que anys enrere havien format part de la nostra festa i que ja no s'interpretaven. L'èxit de la convocatòria va propiciar que aquest concert tingués continuïtat els anys 1995 i 1997 amb els concerts de Música de la Patum i La Patum i la cobla.
El més destacat d'aquell primer concert, però, fou la recuperació a la plaça d'algunes obres que feia dècades que s'havien deixat d'interpretar. Així, a més de tornar a escoltar versions distintes del ball dels Turcs i cavallets i dels Plens, obra d'en Joan Soler, es reintroduïren a la Patum diversos balls de Nans i de Gegants i el vals-jota La Patumaire de Lluís Sellart i Espelt.

Regió7 - 18 d'agost del 1997